Systeemtherapie Eindhoven

Systeemtherapie

Systeemtherapie, ook wel  bekend als gezinstherapie, wordt algemeen erkend als een effectieve methode om een breed scala aan psychische klachten en relatieproblemen binnen gezinnen aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van therapie bijdraagt aan betere interacties tussen partners, ouders en andere gezinsleden. In deze sessies komen we samen als een gezin om onze communicatiepatronen te bespreken en te verbeteren met het oog op herstel en verbetering.

Elk lid van het gezin heeft een unieke rol in dit proces. Als systeemtherapeut is het mijn taak ervoor te zorgen dat iedereen zich gehoord voelt, en ik werk als een bemiddelaar om het onderlinge begrip te bevorderen. Dit is cruciaal voor het herstellen van relaties binnen het gezin. Onze gesprekken zijn erop gericht om de banden binnen het gezin te versterken, inclusief de relaties tussen ouders en kinderen.

Contact opnemen

Gezinstherapeut Faike systeemtherapie gezin Eindhoven

EFFT & AFFT systeemtherapie

Mijn aanpak is gebaseerd op EFFT (Emotionally Focused Family Therapy) en AFFT (Attachment Focused Family Therapy). EFFT richt zich op het begrijpen en transformeren van emotionele reacties binnen de familie, waardoor gezinsleden elkaar op een dieper niveau leren kennen en beter kunnen ondersteunen. AFFT, daarentegen, legt de nadruk op hechtingsrelaties binnen het gezin en helpt bij het opbouwen van veilige en emotioneel gezonde verbindingen. Beide methoden zijn effectief in het creëren van een positieve en ondersteunende gezinsdynamiek, wat leidt tot langdurige verbeteringen in de onderlinge relaties.
Systeemtherapie Eindhoven

EFFT & AFFT systeemtherapie

Systeemtherapie wordt vaak gebruikt in situaties waarin problemen niet alleen een individu betreffen, maar ook hun relaties en interacties met anderen, zoals binnen families, koppels of andere sociale systemen. Het wordt ingezet bij gezinsproblemen om conflicten, communicatieproblemen en opvoedingskwesties aan te pakken, en bij relatieproblemen om ontrouw, communicatieproblemen en emotionele afstand te behandelen. Ook wordt systeemtherapie toegepast wanneer een individu psychische problemen ervaart, zoals depressie, angststoornissen of verslaving, waarbij de rol van het gezin of sociale systeem wordt onderzocht en behandeld. Bij gedragsproblemen van kinderen en adolescenten wordt systeemtherapie gebruikt om de familie- of schoolsystemen die mogelijk bijdragen aan het probleemgedrag te onderzoeken en te verbeteren. Daarnaast kan systeemtherapie helpen bij het verwerken van trauma of verlies binnen een gezin of hechte groep door gezamenlijk te rouwen en manieren te vinden om verder te gaan. Voor gezinnen die te maken hebben met chronische ziektes of handicaps, biedt systeemtherapie ondersteuning om beter met de uitdagingen om te gaan en de onderlinge steun te verbeteren. Het richt zich op de wisselwerking tussen mensen en hoe deze bijdraagt aan problemen, met als doel patronen te doorbreken en gezonde manieren van interactie te bevorderen.

Proces

Hoe ga ik te werk bij systeemtherapie?

Kennismaken

In de eerste sessies maken we kennis, werken we aan een vertrouwensrelatie en maken we een analyse van hoe jullie je relatie vormgeven, hoe jullie gehecht zijn, waar jullie vandaan komen en waar je/jullie naar toe willen in de toekomst. We onderzoeken samen het verleden om het heden te kunnen begrijpen. In welke patronen zit je/jullie vast, welke geef je/jullie door en wil je/jullie doorbreken? We kijken naar de patronen die er zijn en die leiden tot conflicten, kwetsuren of verwijdering.

Communiceren

In de vervolgsessies wordt geleerd om anders met elkaar te communiceren. Er wordt ook geoefend met nieuwe interacties en taal die constructief en verbindend zijn. Wat gebeurd er met je en tussen elkaar? We brengen het proces/interacties met elkaar in beeld en vooral waar verlang je naar. Wanneer jullie je eigen kwetsbaarheden/ verlangens en behoeften erkennen en leren uitspreken staat de “deur open” voor herstel en verbondenheid met elkaar.

Consolideren

In de laatste fase van de therapie gaan we het geleerde consolideren. Dat betekent een stuk herhaling, oefening en bestendigen van de herstelde verbinding leren vasthouden. Het idee bij systeemtherapie is om een duurzame verandering te bewerkstelligen in hoe het systeem functioneert, zodat de verbeteringen die zijn bereikt blijvend zijn en het systeem effectiever en gezonder kan functioneren.